dinsdag 17 september 2024

Martelen : Amnesty International stelt zich ten doel het martelen de wereld uit te helpen. Simon Vinkenoog in 1974. (Dutch)

Martelen

Amnesty International stelt zich ten doel het martelen de wereld uit te helpen; deze sociale plaag moet volgens deze organisatie net zo wereldwijd aangevat worden als honderd jaar geleden de slavernij … Ik spreek niet van de andere idealistische ondernemingen, die de moord op trekvogels willen doen stoppen, of de mensonterende wijze waarop de bioindustrie pluimvee, varkens en kalveren vetmest, zoals de mens in het Westen zich nog steeds vetmest ten koste van bewoners in andere werelddelen …

Ik heb het over martelen, dat wil zeggen wat de ene mens de andere aandoet, door de eeuwen heen heeft kunnen aandoen. Moeten wij niet beginnen het idee van de mens op een hoger plan te stellen? Ons via opvoeding, psychologie, zelfkennis en stichtend optreden ontdoen van de angsten, agressies, schuldgevoelens en andere sado-masochistische kenmerken van het verleden? Voorlopig misschien in eigen omgeving?
Het is al een stuk genezing (en genezing is het, waar het altijd gaat) als je heel dicht bij huis begint : ik martel niet en wil niet gemarteld worden, ik pijnig niet en wil niet gepijnigd worden, ik kwets niet en wil niet gekwetst worden: langzamerhand, op de o zo moeilijke weg van de uiterste geweldloosheid kom je vanzelf wel tot de ontdekking dat er nog heen veel werk aan de winkel is, en dat je jezelf nog voortdurend kunt betrappen op onachtzaamheden.
Maar je bent niet alleen; niet alleen in de strijd om hoger bewustzijn. Je hebt de wetenschap aan je zijde, de religie en de kunst, die opperste uitingen van de menselijke vermetelheid, die nimmer genoegen nemen met de stand van zaken zoals die is, en altijd blijven zoeken naar verlichtender waarheden …

Zo ben ik er steeds meer van overtuigd geraakt, dat wij in ons leven als mensen niet alleen staan, maar voortdurend worden begeleid door onzichtbare helpers en in bijzondere gevallen ook Meesters, in mythen van verschillende origine 'schutsengelen', guardian angels of het 'Hogere Zelf' genaamd, die dan werkelijk optreden als wij zelf door ons doen en laten blijkgeven van een oppermachtige wil meer te weten van wat reilt en zeilt, dan van buitenaf te ervaren.

Simon Vinkenoog, Wereld in Beweging, 1974, Herem'ntijd


Geen opmerkingen:

Een reactie posten