zondag 3 september 2017

Bewijs voor oorzaak bijensterfte is geleverd. (Thanks to Erwin Vanmassenhove for posting).

Onderzoek van Harvard University levert het onomstotelijk bewijs: neonicotinoiden zijn bijenmoordenaars en veroorzaken zelfs exponentiële sterfte onder de insecten. De pesticiden zijn de directe oorzaak van CCD, colony collapse disorder, ofwel het instorten van bijenvolken. De resultaten van het onderzoek werden al in juni 2014 gepubliceerd in het tijdschrift Bulletin of Insectology.
De uitkomsten van de studie bevestigen niet alleen conclusies van vorige onderzoeken (op basis van replicatie van die onderzoeken) maar versterkt tevens de conclusie dat opeenhoping van op zichzelf niet dodelijke doses neonicotinoiden uiteindelijk de oorzaak vormen voor CCD, ofwel het uitsterven van bijenvolken.
Voor het onderzoek werden 18 kolonies op drie verschillende locaties een jaar lang gevolgd. Op elke locatie werden vier volken regelmatig aan in de praktijk voorkomende doses neonicotinoiden blootgesteld. Aan het einde van het jaar waren 6 van de 12 blootgestelde volken volledig verdwenen.
In tegenstelling tot wat de industrie beweert, breken neonicotinoiden niet af. Ze werden (in extreme hoge concentraties) aangetroffen in de bodem van velden waar eerder was gespoten, en zelfs op gewassen die zelf niet behandeld waren. Bijen en andere insecten verspreiden de pesticiden via besmette pollen en bijen brengen die ook naar hun nest. Dat toont aan hoe hardnekkig de pesticiden in de natuur doordringen en dat wordt ook door ander onderzoek bevestigd.
Bijkomend probleem is dat de regelgeving die de insecten moet beschermen, die onze voeding bestuiven, ernstig tekort schiet. Daarbij gaat het niet alleen om bijen. Ook het uitsterven van de monarchvlinder wordt bijvoorbeeld direct gelinkt aan het middel Roundup van Monsanto, net als vogelsterfte rondom bespoten velden.
De vraag is wat voor ramp er nodig is voor dat overheden daadwerkelijk actie ondernemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten