zondag 4 september 2016

Brandstichter legt klooster in as.

Onbekenden hebben in de nacht van donderdag op vrijdag brand gesticht in het oude klooster van Doel. De schade aan het gebouw is ontzettend groot. Wellicht is het stuk 19e eeuws erfgoed nu reddeloos verloren. Bij de brand kwam ook asbest vrij. Een gespecialiseerde firma is intussen gestart met de opruimingswerken. Ook in een woning in de buurt werd brand gesticht. Er zijn zes verdachten opgemerkt. De politie hoopt die te kunnen identificeren aan de hand van de camerabeelden.
"Enkel de kapel en een stuk bibliotheek bleven overeind, maar de rest is uitgebrand", zegt burgemeester Marc Van de Vijver. - Kristof Pieters
"Enkel de kapel en een stuk bibliotheek bleven overeind, maar de rest is uitgebrand", zegt burgemeester Marc Van de Vijver. - Kristof Pieters
De brand in het klooster werd kort na middernacht opgemerkt maar toen sloegen de vlammen al naar buiten. Er kwamen brandweerploegen van Melsele, Beveren, Kieldrecht, Sint-Niklaas en Sint-Gillis-Waas ter plaatse. Terwijl de brandweer met de bluswerken bezig was, kwam er een melding van een tweede brand in een sociale woning in de buurt. Bewoonster Sabine Gillis merkte de tweede vuurhaard op toen ze buiten een kijkje ging nemen. "Ik hoorde enorm veel lawaai op straat. Buiten hing er een enorme rookpluim. Het leek wel alsof het dorp in de mist gehuld was. Ik ben toen gaan kijken naar de bluswerken en zag plots ook uit een andere woning rook komen. Daar bleek een matras in brand gestoken te zijn."

De brandweer moest tot gisterenochtend nablussen. Tijdens de interventie werd een grote veiligheidsperimeter ingesteld. Er bleek namelijk asbest aanwezig in de dakbedekking. De milieudienst kwam ter plaatse voor een onderzoek. "We moeten natuurlijk de uitslag van het labo afwachten maar volgens de eerste vaststellingen en na navraag bij de producent van de leien lijkt het er sterk op dat er wel degelijk asbest zit in de dakbedekking", zegt Ronny Ruys van de milieudienst. De gemeente wacht de definitieve resultaten daarom niet af en liet meteen een gespecialiseerde firma aanrukken voor de opruimingswerken.
De gemeente wachtte de resultaten van het labo niet af en stelde meteen een firma aan om de asbest op te ruimen. - Kristof Pieters
De gemeente wachtte de resultaten van het labo niet af en stelde meteen een firma aan om de asbest op te ruimen. - Kristof Pieters

Juridische ping pong

"De schade is enorm groot", zucht burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V). "Enkel de kapel en een stuk bibliotheek zijn overeind gebleven maar de rest is uitgebrand. De securityfirma die langs kwam, heeft nog zes verdachten opgemerkt die op de vlucht sloegen. We gaan de beelden van de bewakingscamera op de Engelsesteenweg nu bekijken en de daders proberen te identificeren. Jammer genoeg moeten we vaststellen dat het plaatsen van een camera en een slagboom vandalen niet meer afschrikken. Er mocht echt eens duidelijkheid komen over het lot van het dorp want met dit juridisch pingpong spel, is niemand gebaat. Zelfs als Doel terug definitief woongebied zou worden, wil hier niemand meer wonen."

Voortdurend vandalisme

Bewoonster Sabine Gillis stond gisterenochtend met tranen in de ogen naar het oude klooster te kijken. "Hier was vroeger de meisjesschool van Doel ondergebracht", weet ze. "Daarna is het een ontmoetingscentrum van de gemeente geworden. We hebben de toestand op korte tijd zien verslechten door het voortdurend vandalisme. Ik heb zelf nog een voorstel gedaan aan de gemeente om er kunstateliers in te richten maar er werd een te hoge huurprijs tegenover gesteld. Dan zou er misschien wel wat meer controle geweest zijn. Nu blijft er niks meer over van dit toch wel belangrijk stuk erfgoed." Guido Van de Walle, inwoner en tot voor kort sleutelbewaarder van het klooster, is er eveneens het hart van in. "Het gebouw was vroeger zo mooi. Vandalen hebben het echter stukje voor stukje kapot gemaakt. Tot ik het niet meer kon aanzien en mijn taak aan de gemeente heb teruggegeven."

Sabine Gillis is daarnaast ook bijzonder verontwaardigd over het feit dat niemand de bewoners 's nachts informeerde over de mogelijke aanwezigheid van asbest in de rookpluim. "Brandweer en politie droegen mondmaskers maar wij mochten blijkbaar de vuiligheid gewoon inademen", reageert ze boos.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten