dinsdag 2 augustus 2016

Nieuw onderzoek: alcohol wakkert agressie aan, cannabis vermindert ze.

DRUGS Een nieuw onderzoek naar het effect van alcohol en marihuana op het gedrag van gebruikers concludeert dat drank de agressie doet toenemen, terwijl cannabis mensen net minder agressief maakt.
Over de verdovende producten is al veel inkt gevloeid. Onderzoekers die zich bezighouden met volksgezondheid zijn het er doorgaans over eens dat marihuana minder schadelijk is dan alcohol. Zo is het minder verslavend dan drank, en op chemisch vlak is het ook veel minder giftig - en dus dodelijk. Bovendien is dronken rijden een groot probleem, en wijzen onderzoeken doorgaans uit dat alcohol het besturen van een wagen meer hindert dan ongeveer elke andere drug. In de Verenigde Staten is alcohol in het spel bij 40 procent van het aantal gewelddelicten. Cannabisgebruikers zeggen doorgaans dat de drug hen helpt ontspannen, hoewel hij bij sommige mensen ook angst en paranoia kan uitlokken. En die kunnen zich dan ook uiten op agressieve manieren.

Experiment

© belga.
Een nieuw Nederlands onderzoek waarvan de resultaten werden gepubliceerd in vakblad Psychopharmacology neemt deze kwestie onder de loep met een experiment waarbij drie groepen mensen werden blootgesteld aan tests die dienen om agressie op te wekken. De deelnemers waren een groep van 20 zware drinkers (meer dan drie drankjes per dag, meer dan twee voor vrouwen), 21 marihuanagebruikers die minstens drie keer peer week blowden, en 20 anderen die geen van beide drugs frequent namen. De proefkonijnen moesten zelf hun graad van agressie benoemen.

Voor de test werden de alcoholgebruikers dronken gevoerd tot ze 0,08 promille in het bloed hadden, doorgaans de grens voor onder invloed beschouwd te worden. De wietgebruikers werden via een verstuiver high met 300 microgram THC, de actieve stof in marihuana, per kilo lichaamsgewicht. De controlegroep bleef uiteraard nuchter.
© anp.

Twee tests

© belga.
In die toestand namen de proefkonijnen deel aan twee tests. In de eerste, een impliciete-associatietest, moesten ze positieve en negatieve woorden linken aan foto's die agressief en gewelddadig gedrag uitbeeldden, zoals slaan en trappen, etc. In de tweede test speelden ze een videospel waarover hen werd verteld dat ze geld konden winnen door op knoppen te duwen. Ze moesten het daarbij opnemen tegen een tegenstander die hen kon tegenwerken en geld kon afnemen. Ze wisten niet dat die 'tegenspeler' eigenlijk een computerprogramma was.

Voor en na de tests moesten de deelnemers zeggen hoe agressief ze zich voelden op een schaal van 0 tot 100. Als extra controle deden de alcohol- en wietgebruikers de test een week later nog eens nuchter over.

Conclusie

© thinkstock.
De onderzoekers stelden ten eerste vast dat alcoholintoxicatie de subjectieve agressie in de alcoholgroep deed toenemen. De alcoholgebruikers voelden zich dus agressiever wanneer ze onder invloed waren, terwijl de wietgebruikers zich net minder agressief voelden. Dat gold voor de antwoorden op beide tests, maar ook voor de reacties erop. Zo probeerden de drinkers harder om hun computertegenstanders tegen te werken wanneer ze dronken waren. De cannabisgebruikers daarentegen gedroegen zich minder agressief tegen hun computertegenstanders wanneer ze high waren.

De wetenschappers concluderen dan ook dat hun onderzoek de hypothese ondersteunt dat acute alcoholintoxicatie gevoelens van agressie aanwakkert, en dat acute cannabisintoxicatie die gevoelens vermindert.
© belga.


Andere studies

Die conclusie loopt in de lijn van eerder onderzoek. In 2014 stelde een studie een link vast tussen marihuanagebruik bij koppels en minder partnergeweld. In een niet al te serieus onderzoek in de jaren 80 werd marihuanagebruikers onder invloed gevraagd om elektrische schokken toe te dienen aan mensen in een andere kamer. Hoe higher ze waren, hoe minder geïnteresseerd ze waren om andere mensen te schokken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten