dinsdag 2 augustus 2016

Bart De Wever wil CD&V framen als 'Moslimpartij' .

Ik ga dit stuk openen met een kleine outing: ik ben een jonge christen. Praktiserend katholiek, van thuis uit. Ben al naar de Wereldjongerendagen geweest, en zing maandelijks - als de agenda het toelaat - in een jongerenviering.
Mijn geloof is een stuk van mijn identiteit en bron van inspiratie en energie, maar niet iets waarvan ik anderen actief probeer te overtuigen. Deels blijf ik ook een twijfelend agnost, die van Het Bestaan niet al te veel begrijpt.
SHARE
Als de voorzitter van N-VA zegt dat wij onze christelijke wortels vergeten zijn, raakt me dat een stukje persoonlijkSinds ik CD&V-jongerenvoorzitter ben, schrijf ik op sociale media minder over geloof en kerk. Omdat ik merk dat CD&V nog te veel als een 'kerkse' partij wordt gezien. Zoals die keer dat ik op een middelbare school de christendemocratie mocht voorstellen, en een 17-jarig meisje me nadien zei dat "ze hierdoor wel aangesproken werd, maar niet gedoopt was, en dus vreesde dat ze geen lid kon worden".
De lezer begrijpt dat ik dit problematisch vind. Onze C is een open C: CD&V is helemaal geen 'religieuze' partij, voorbehouden voor gelovigen. Wel een partij met wortels in het christelijk personalisme, wortels die tot vandaag onze leidraad zijn. Dus als de voorzitter van N-VA zegt dat wij onze christelijke wortels vergeten zijn, raakt me dat een stukje persoonlijk. Ik heb immers net ook vanuit de idealen en waarden die ik in mijn opvoeding heb meegekregen voor deze partij gekozen.
Tijd dus om even stil te staan, en te kijken hoe mijn partij zich verhoudt tot die wortels.
Christenen zijn, dat is geen geheim, mensen die zich geïnspireerd weten door Jezus Christus. Voor een gelovige is het Godsbeeld, de christelijke theologie,... belangrijk, maar daarnaast ook Jezus' maatschappelijke idealen. De politicus moet op dat laatste focussen, mijn inziens.
Nu, Jezus was best een radicaal heerschap. Koos nadrukkelijk en onvoorwaardelijk de kant van de verdrukten, de uitgestotenen, de vreemdelingen, de zwakkeren,... Als ik dat alles naast het beleid van mijn partij leg, krijg ik geen schaamrood op de wangen.
Ik lees in het Nieuw Testament echter weinig over 'een stad die vol is en geen vluchtelingen meer kan opvangen' (buiten, toegegeven, die keer in Bethlehem). Of dat een verslaafde die er niet in slaagt af te kicken geen uitkering meer krijgt. Of een arme eerst zijn laatste bezittingen moet verkopen voor hij een basisuitkering ontvangt.
De reden voor de uithaal van De Wever is dan ook geen bezorgdheid over de christelijke waarden, wel een poging om CD&V te framen als 'Moslimpartij' om zo de meest traditionele kiezersbasis van CD&V los te wrikken.
Bart De Wever koos daarbij voor de aanval op enkele jonge Moslims die actief zijn in onze partij: Buket Karaca, Youssef Kobo en Abderrahim Lahlali. (Wie dit miste: lees 'reactie Bart De Wever op uitspraken Wouter Beke' even na op de N-VA-website). Dit verdient een antwoord.
SHARE
Die 'fuck Israël' van Youssef Kobo was geen slimme uitspraak. Een emotionele uithaal, na bombardementen op Gaza
Buket is een twenty-something met Belgisch-Turkse roots. Paar rechtendiploma's op zak, sterk maatschappelijk geëngageerd. Het type waarvan De Wever het jammer vindt dat ze niet voor zijn partij gekozen heeft. Buket had in een interview in Knack gezegd dat de C voor haar als Moslima voor een 'warme gezinspartij stond'. De Wever vond het raar dat niemand binnen CD&V zich daartegen uitsprak. Is 'een warme gezinspartij' in tegenspraak met de waarden die ik eerder aanhaalde? En moet ik het een probleem vinden dat Buket vanuit een andere traditie tot die waarden komt?
Kritiek was er ook op Youssef Kobo. Die had op Facebook in 2014 ondermeer 'fuck Israël' geschreven. Wel, die 'fuck Israël' was geen slimme uitspraak. Een emotionele uithaal, na bombardementen op Gaza. Een uitspraak waar niemand iets mee vooruit is, zoals Youssef zelf al aangaf. Maar ook niet meer dan dat. Ik ken Youssef als iemand hypercommunicatief, vaak scherp in zijn analyses, soms provocatief. Maar ook intelligent, tot dialoog bereid, iemand die graag bruggen bouwt. Zijn reactie op Twitter, waar hij 23 screenshots deelde van verzoenende posts die hij de afgelopen jaren deed over het Palestijnse-Israëlisch conflict deed, illustreert dat.
Tenslotte Abderrahim Lalhali. De Wever vindt dat hij als advocaat de verkeerde cliënten verdedigt. Los van het feit of ik zijn cliënten toffe pees vind: gaan we Jef Vermassen ook vertellen dat hij eens moet gaan stoppen moordenaars te verdedigen?
Mij lijkt het eenvoudig: het recht op verdediging is een grondrecht, de rechter moet recht spreken en straffen wie moet gestraft worden. Als een partijvoorzitter ieder gemeenteraadslid/advocaat gaat vertellen wie hij als cliënt mag aanvaarden... zijn we in een vreemd soort maatschappij terecht gekomen.
Conclusie: ik ben blij dat ik, als iemand die de christelijke waarden belangrijk vindt, mezelf nog steeds thuis kan voelen binnen CD&V. Maar ook dat jongeren die vanuit een andere traditie actief worden in onze partij, op een respectvolle manier verwelkomd worden. We zouden de christendemocratische waarden helemaal verloochend hebben als dat niet langer het geval was.

http://www.demorgen.be/opinie/bart-de-wever-wil-cd-v-framen-als-moslimpartij-b8e9ea5d/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten