donderdag 14 april 2016

'Wens dat ministers geen angst tonen voor de waarheid'.

Premier Charles Michel kreeg vanuit de oppositie tal van vragen over zijn vertrouwen in minister van Mobiliteit Jaqueline Galant (MR). 'Kan zij nog functioneren in uw regering?', klonk het. De premier pleitte in zijn antwoord voor helderheid, maar repte met geen woord over de persoon en de positie van Galant. Het is nu aan de onderzoekscommissie, die eerstdaags van wal steekt, om de zaak uit te pluizen.
'Wij nemen dit alles zeer serieus', stak Michel van wal. 'Ik werd door de pers op de hoogte gebracht over de twee rapporten van de Europese Commissie. Zij kwamen niet bij de bevoegde minister (Jaqueline Galant, red.) terecht. De rapporten bevatten onder meer een vraag om helderheid over de veiligheid op Zaventem. Wij zullen er de komende tijd alles aan doen om die helderheid te scheppen.'
'Galant liegt'
De plenaire vergadering in het Federaal Parlement, die om 14.15 uur van start is gegaan, beloofde bij aanvang vuurwerk. Net voor aanvang ervan kwam oppositiepartij Groen met documenten naar buiten waaruit moet blijken dat minister Galant meermaals de expliciete vraag kreeg om te investeren in de veiligheid van de luchthavens, maar daar niet op inging. 
‘Nieuwe documenten bewijzen zwart op wit dat minister Galant liegt', concludeert Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen). 'De administratie heeft meermaals de alarmbel geluid, maar de minister heeft er voor gekozen om niet te investeren in de veiligheid.’
Verschillende parlementsleden dienden eerder al mondelinge vragen in over de veiligheid van de luchthavens en grepen de onthullingen van Groen dankbaar aan.
Galant zelf gaf echter geen antwoorden, dat deed premier Charles Michel in haar plaats. Dat is niet de eerste keer. Ook toen Galant in de problemen kwam rond de aanduiding van advocatenkantoor Clifford Chance sprak niet zijzelf, maar Michel de Kamer toe. Hij zei toen dat de minister van Mobiliteit weliswaar een ‘administratieve vergissing’ had begaan, maar dat ze ‘te goeder trouw gehandeld had’. Afwachten wat het vandaag wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten