vrijdag 5 februari 2016

VN: 'Assange moet vrijgelaten worden'.


 door  | Bron: Belga
De opsluiting van Wikileaks-oprichter Julian Assange in Londen is onrechtmatig. Hij moet vrijgelaten worden. Dat zeggen experts van de Verenigde Naties. Zweden en het Verenigd Koninkrijk verwerpen de kritiek.
Juridische experts van de Verenigde Naties hebben geoordeeld dat Wikileaks-oprichter Julian Assange arbitrair vastgehouden wordt in Londen. De VN roept de regeringen van Zweden en Groot-Brittannië nu op om ervoor te zorgen dat 'Assange zich vrij kan bewegen'.
Daarnaast moet Assange ook schadeloosgesteld worden, klinkt het, omdat hij 'gedwongen werd' zijn toevlucht te nemen in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen. Een advocaat van Assange, Jennifer Robinson, noemt het rapport een 'overweldigende overwinning' voor haar cliënt. Voor haar is de opsluiting van Assange een 'vorm van psychologische foltering'.
Volg de persconferentie van Assange live: 
Klacht uit 2014
In 2012 vroeg en kreeg Assange, de Australische oprichter van klokkenluiderswebsite Wikileaks, asiel in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen, nadat hij in Zweden beschuldigd was van onder meer verkrachting. Sindsdien zit hij de facto opgesloten in die ambassade: de Britse politie dreigt hem op te pakken en uit te leveren aan Zweden zodra hij er één voet buiten de deur zet.
Assange had al in 2014 klacht ingediend bij de VN omdat hij ‘op willekeurige wijze en voor een onaanvaardbaar lange periode beroofd was van zijn vrijheid’.
Gisteren zei Assange dat hij zich zou laten arresteren door de Britse politie als de expertencommissie van de Verenigde Naties hem ongelijk zou geven.
Maar dat is dus niet nodig gebleken. De VN zegt dat de juridische acties van Zweden en Groot-Brittannië verantwoordelijk zijn voor de onrechtmatige opsluiting.
Niet onder de indruk
De Britse regering verwerpt die kritiek. 'Dit verandert niets', laat een woordvoerder weten. 'We verwerpen de bewering dat Julian Assange het slachtoffer is van arbitraire detentie. Het Verenigd Koninkrijk heeft de VN al duidelijk gemaakt dat we de mening van de werkgroep formeel zullen betwisten.'

'Assange blijft vrijwillig in de ambassade om een arrestatie te voorkomen', gaat de woordvoerder verder. 'Hij wordt nog steeds verdacht van verkrachting en er is een Europees arrestatiebevel van kracht, dus het Verenigd Koninkrijk heeft een wettelijke verplichting om hem aan Zweden uit te wijzen.'
De Zweedse autoriteiten zeggen op hun beurt dat ze 'geen controle hebben over Assanges beslissing om in de ambassade te blijven. 'Hij is vrij om de ambassade op elk moment te verlaten', klinkt het in een officiële mededeling. Volgens het parket heeft de verklaring van de VN geen impact op het onderzoek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten