maandag 14 december 2015

Gelijkekansencentrum: 'Er heerst veel islamofobie bij politiediensten'.

Het Gelijkekansencentrum vindt dat er nog veel xenofobie en islamofobie heerst bij de politiediensten. 'Het huidige dreigingsniveau heeft blijkbaar als gevolg dat latente gevoelens van racisme ook sneller en heviger tot uiting komen en resulteren in geweld', zegt Patrick Charlier, directeur van het Interfederaal Gelijkekansencentrum, naar aanleiding van de politiecontrole van acteur Zouzou Ben Chikha.
'De incidenten stapelen zich op: de hardhandige controles van islamexpert Montasser AlDe’emeh en acteur Zouzou Ben Chika, maar ook het politieoptreden tegen jongeren met migratieachtergrond in Kortrijk en in Antwerpen... dat is allemaal te veel om gewoon aan toeval te wijten', zegt Charlier. 'Dit moet zeker onderzocht worden door een onafhankelijke inspectiedienst, zoals Comité P. Ook wij als Centrum zullen een onderzoek instellen, als ons dat gevraagd wordt.'
In het kader van een overeenkomst met het ministerie van Binnenlandse Zaken werkt het Interfederaal Gelijkekansencentrum al jaren samen met de politie, aldus Charlier. 'We geven vormingen aan politiekorpsen, en we publiceren daar ook rapporten over. Dan blijkt dat er sprake is van racisme, specifiek tegen moslims van Maghrebijnse oorsprong.'
'Anderzijds ben ik wel blij dat bijvoorbeeld commissaris-generaal Catherine De Bolle, de baas van de federale politie, begrip en respect vraagt voor diversiteit. Want als de politie zich racistisch opstelt, dan zal dat ten koste gaan van haar effectiviteit', besluit Charlier. 'De politie moet er zijn voor àlle burgers.'
Zouzou Ben Chikha, bekend van zijn rol als Amar in Bevergem, zou zondag behoorlijk hardhandig aangepakt zijn door de Gentse politie. De acteur voelde zich vernederd. De politie gaat het incident onderzoeken. De agenten die de controle uitvoerden vonden dat Ben Chikha zich verdacht gedroeg.


Non-discriminatie (artikel 21)
1. Iedere discriminatie, met name op grond van geslacht, ras, kleur, etnische of sociale afkomst, genetische kenmerken, taal, godsdienst of overtuiging, politieke of andere denkbeelden, het behoren tot een nationale minderheid, vermogen, geboorte, een handicap, leeftijd of seksuele gerichtheid, is verboden.
2. Binnen de werkingssfeer van de Verdragen en onverminderd de bijzondere bepalingen ervan, is iedere discriminatie op grond van nationaliteit verboden.
Artikel 22 
Culturele, godsdienstige en taalkundige verscheidenheid
De Unie eerbiedigt de culturele, godsdienstige en taalkundige verscheidenheid. 
Artikel 10 
Vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst 
1. Eenieder heeft recht op vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst. Dit recht omvat tevens de vrijheid om van godsdienst of overtuiging te veranderen, alsmede de vrijheid hetzij alleen, hetzij met anderen, zowel in het openbaar als privé, zijn godsdienst te belijden of overtuiging tot uitdrukking te brengen in erediensten, in onderricht, in praktische toepassing ervan en in het onderhouden van geboden en voorschriften.
2. Het recht op dienstweigering op grond van gewetensbezwaren wordt erkend volgens de nationale wetten die de uitoefening van dit recht beheersen. 

Bron : Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie


Geen opmerkingen:

Een reactie posten