zondag 11 oktober 2015

Update van Peter Terryn - dit mag gezegd worden!

bracht dichtbij Chiny een bijzonder interessant en aangenaam reflectie-weekend door, georganiseerd door Stephen en de uitgeverij Critica.
Inleidingen door en gedachtewisselingen met straffe en interessante mensen over Koerdistan, vrouwenbevrijdingsstrijd, de commons, de EU-besparingsmolen, tegenbewegingen in Europa en hun limieten, strategische bedenkingen en keuzes, sociale en syndicale strijd in België en links en de vluchtelingencrisis.
Een weekend waarbij we hard naar de realiteit kijken en ons afvragen 'wat te doen'. En tussenin het nieuws uit Ankara meekrijgen, de doden en verminkten, de politie die de gewonden en hulpverleners met traangas hindert en de ambulances tegenhoudt. De Turkse minister van binnenlandse Zaken die HDP nog meer bedreigt en grove taal uitkraamt, bulkend van haat en oorlogszucht. terwijl noch zijn diensten noch de politie erin geslaagd zijn de daders van de eerdere, gelijkaardige bomaanslagen tegen de HDP in Diyarbakir, Suruç en elders op te sporen laat staan te vervolgen.
En we horen over de tientallen Palestijnen die door de kolonisten en nazionisten vermoord worden maar daar in Brussel tegen protesteren is natuurlijk verboden. Als de Rode Duivels dinsdag aanstaande tegen Israël gaan voetballen terwijl Israëlische soldaten Palestijnse voetballers kreupel slagen en in de voeten of benen schieten, mag politiek de fair play van de match natuurlijk niet hinderen. Ook al lopen daar in die ploeg Israëlische soldaten en kolonisten mee achter de bal.
We lezen hoe de Saoedi en de Amerikanen nu zonder schroom erkennen dat het krapuul dat door Rusland in Syrië naar de vergetelheid wordt gebombardeerd wel degelijk hun krapuul is. Dat ze al jaren financieren en bewapenen en dat Rusland zich daar niet mee mag bemoeien. Want volgens Turkije, Israël, de VS en Saoedi-Arabië is niet zozeer IS het probleem in de regio maar wel het enige overblijvende, multiculturele en seculiere land in de regio. Ook dat moet in handen vallen van religieuze zotten, zo heeft die as van het kwaad beslist. Ook het radicaal democratische, egalitaire, sociale en ecologische project dat de Koerden in Rojava willen vormgeven, met respect voor alle volkeren en godsdiensten uit de regio en dat dus niet alleen seculier is maar bovendien ook concreet feministisch, wordt als een grotere bedreiging ervaren door de mannen aan de macht en achter de loop van het geweer dan moord en doodslag, de totale vernietiging van de samenleving en het tot slaaf maken en verhandelen van vrouwen.
Saoedi-Arabië verhindert in de VN een uitgebreid onderzoek naar misdaden tegen de mensheid die in Jemen door Saoedi-Arabië worden gepleegd maar het land waar democratie, een eigen mening, gelijkheid strafbaar zijn, wijst Rusland met de vinger omwille van de burgerdoden die in Syrië zouden gevallen zijn.
En in eigen land stellen BDW en zijn cohorten de bange Vlaming voor de keuze: je sociale zekerheid of opvang van vluchtelingen. Want voor opvang van die laatsten ontbreekt volgens Francken Theo elk draagvlak. Onlogisch is dat niet aangezien hij en de zijnen al decennia elk draagvlak voor zowel de opvang van vluchtelingen als een stabiele, gestructureerde en goed gefinancierde sociale zekerheid ondergraven.
Die BDW bakt in Antwerpen probleemloos zoete broodjes met de Saoedi die in onze haven een paar miljard wensen te investeren. Dat diezelfde mensen betrokken zijn bij de financiering van terrorisme, stoort hem daarbij niet. Zo bakt hij ook zoete falafels met de Israëli en zionistische joden in Antwerpen en bezweert ons dat we vooral die twee niet in een adem mogen noemen, tenzij zijn schepenen het doen die vlakaf mogen stellen dat ze ongenuanceerd achter Israël staan. In Brussel deelt onze koning lintjes uit aan de man die usurpeert, die bereid is voor zijn eigen gloriol zijn land in oorlog te storten en we ontvangen nog eens een hoogwaardigheidsbekleder uit de VS die ons op het hart drukt dat we veel meer geld moeten uitgeven aan wapens, dat we zeker hun nieuwste jachtbommenwerpers moeten kopen en dat we niet mogen vergeten de Russen en in het bijzonder Putin met de vinger te wijzen als de echte imperialisten van deze wereld.
De regimes van Israël, Turkije, Saoedi-Arabië en de VS vormen de as van het kwade. Ze zijn de vijanden van de mensheid, de vijanden van democratie, gerechtigheid en dus van vrede.
Er is een tijd geweest dat het volstond om te zeggen "ik ben antifascist" en te betogen tegen dat kleine, obscurantistische groepje geteisem dat extreemrechts toen voorstelde.
Die tijd is voorbij. Fascisten, hele en halve nazi's en hun bondgenoten, de religieuze zotten hebben het op ons gemunt. Op de ideeën die we voorstaan en de belangen die we behartigen. Ze hebben geen oor naar onze argumenten en zijn bereid om over lijken te stappen om de democratie in te perken, onze vrijheid met camera's, afluisterapparatuur, betogingsverboden en bruut geweld af te nemen. Om onze eis voor gerechtigheid, gelijkwaardigheid en democratische besluitvorming over politiek en economie in de kiem te smoren. Ze zijn bereid - en ze doen het ook - om oorlog te voeren tegen onze wil tot vrede, vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid.
Er is geen andere optie dan tegen dat soort mensen en het systeem dat ze vertegenwoordigen, in opstand te komen, ons te verzetten en het te bestrijden met alle middelen die we ter beschikking hebben.
Met liefde, begrip en argumenten waar mogelijk. Met lijfelijk verzet, burgerlijke ongehoorzaamheid en zelfverdediging waar nodig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten