vrijdag 16 oktober 2015

Drie vakbonden scharen zich achter akkoord Groep van Tien.

De drie vakbonden hebben het licht op groen gezet voor het akkoord over een reeks sociale dossiers, waaronder het aanvullend pensioen, dat woensdagavond was bereikt in de Groep van Tien. Ook ondernemersorganisaties Unizo en VBO hebben dat al gedaan. Het ABVV voegt wel de voorwaarde toe dat de regering het akkoord volledig moet uitvoeren. De voorzitster van de Groep van Tien, Michèle Sioen, gaat het akkoord om 15 uur officieel overhandigen aan premier Charles Michel.
SHARE
Een van de voornaamste elementen van het akkoord dat de Groep van Tien bereikte, is een aanpassing van het rendement voor de aanvullende pensioenen
Bij de socialistische ABVV luidde het uit goede bron dat de bond het akkoord steunt, maar enkel indien de regering het volledig uitvoert.

Idem bij het de liberale ACLVB. "Wij hebben ons op nationaal niveau achter het akkoord, dus de tekst die nu op tafel ligt in de Groep van Tien, kunnen scharen", zegt nationaal secretaris Sabine Slegers. "Maar er is één grote 'maar'. De goedkeuring hangt ervan af of de regering het in zijn geheel goedkeurt." De federale regering mag bijvoorbeeld niet enkel de elementen van het akkoord die voor hen goed zijn overnemen, luidt de redenering. "We vragen de garantie dat het akkoord in zijn geheel wordt goedgekeurd."

Ook het bestuur van de christelijke vakbond ACV stemde in met het akkoord dat de sociale partners in de Groep van Tien uiteindelijk woensdagavond overeenkwamen. "Door goedkeuring ACV en alle anderen is er nu een finaal akkoord", klonk het bij het ACV.

Het 'ja maar' van ABVV en ACLVB doet alleszins wel denken aan het akkoord, een compromis, van begin dit jaar over de beschikbaarheid van SWT'ers (bruggepensioneerden) en oudere werklozen voor de arbeidsmarkt. De regering volgde dat akkoord tussen bonden en werkgevers deels, maar schoof tot ontevredenheid van de bonden ook een nieuwe formule van aangepaste beschikbaarheid voor nieuwe bruggepensioneerden naar voren.

Een van de voornaamste elementen van het akkoord dat de Groep van Tien bereikte, is een aanpassing van het rendement voor de aanvullende pensioenen. Het wettelijk gegarandeerde minimumrendement 3,25 procent voor de werkgeversbijdrage en 3,75 procent voor de werknemersbijdrage was in het huidige klimaat van lage rentes onhoudbaar geworden. 

Alle leden van de Groep van Tien hadden zich geëngageerd om het akkoord te verdedigen. Een van de voornaamste elementen ervan is een aanpassing van het rendement voor de aanvullende pensioenen.

Ook Unizo, VBO en de Boerenbond

Ook Unizo keurde het akkoord vanochtend goed. "Unizo-sectoren keuren ontwerpakkoord Groep van 10 over onder meer rendementsgarantie tweede pensioenpijler goed", zo klonk het in een tweet van Karel Van Eetvelt.

Unizo doet het akkoord uit de doeken in een persbericht. "De minimumrendementsgarantie wordt op 1 januari 2016 vastgesteld op 65 procent van het gemiddeld rendement van 10-jarige overheidsobligaties, berekend over een periode van 24 maanden. Dit percentage kan vanaf 2018 en 2020 stijgen naar 75 procent en 85 procent, na positief advies van de toezichthouder over de verzekerbaarheid van het resultaat van de formule", klinkt het. Die toezichthouder is de Nationale Bank. Daar dient wel aan toegevoegd te worden dat het rendement niet lager kan gaan dan 1,75 procent en niet hoger dan 3,75 procent.

Unizo spreekt van een "meer realistisch niveau" van de rendementsgarantie. "Het verschil tussen het rendement dat de werkgever de werknemers moest bieden en het rendement dat verzekeraars garandeerden, deed de loonkosten voor heel wat werkgevers opnieuw stijgen. Daardoor werd ook het systeem zelf steeds meer in vraag gesteld. Dit akkoord werkt die onzekerheid weg, en geeft werkgevers opnieuw vertrouwen in het systeem."

De ondernemersorganisatie vertrouwt erop dat dit akkoord kan leiden tot "toekomstgerichte doorbraken over andere hete hangijzers, zoals de opleidingsinspanningen, de werkbaarheid op onze arbeidsmarkt of de modernisering van het arbeidsrecht".

Gisteravond had het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) het akkoord al goedgekeurd, nadat de sectorfederaties waren ingelicht. Ook Boerenbond heeft het akkoord aanvaard. Daar was er geen formele raadpleging meer van de achterban.


Wat doet de regering?

De voorzitster van de Groep van Tien, Michèle Sioen, wordt om 15 uur ontvangen door de premier om het akkoord dat bonden en werkgevers sloten officieel te overhandigen. Dat zal gebeuren in de Wetstraat 16, wordt bevestigd bij de premier.Het is nu aan de regering om te beslissen of ze de afspraken van de sociale partners honoreert of niet. Daarbij zal afgetoetst worden of het akkoord voldoet aan de voorwaarden die de regering eerder stelde: het budget moet onder controle gehouden worden en het regeerakkoord moet worden gerespecteerd.

Bron : http://www.demorgen.be/binnenland/drie-vakbonden-scharen-zich-achter-akkoord-groep-van-tien-a2492128/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten