maandag 21 september 2015

Zeven Europese Landen Verbieden Monsanto Producten. (Dutch)

In totaal hebben 7 Europese landen aangekondigd het verbouwen van Monsanto’s GMOs niet binnen hun grenzen toe te staan: naast Frankrijk en Rusland zijn dat Duitsland, Schotland, Letland en Griekenland. Daarnaast heeft Hongarije al eerder het gebruik verboden.
Zowel Rusland als Frankrijk hebben officieel aangekondigd Monsanto’s genetisch gemanipuleerde gewassen te verbieden. “Wat genetisch gemodificeerde organismen betreft hebben we besloten geen GMO in de voedselproduktie te gebruiken,” zei Ruslands vice premier Arkady Dvorkovich tijdens een wereldwijde conferentie over biotechnologie in de Russische stad Kirov volgens RussiaToday.
“Dit is geen simpele zaak, we moeten grondig te werk gaan en een wettelijke basis hiervoor leggen,” zei hij. Rusland heeft vergelijkbare plannen aangekondigd in het verleden, maar de verklaring is nog belangwekkender nu meer landen overgaan tot het verbieden van GMO in Europa.
Frankrijk heeft verklaard GMO Vrij te willen blijven door gebruik te maken van de “opt-out” clausule binnen de EU. Met deze clausule kunnen individuele lidstaten van de EU zich afmelden van deelname aan GMO cultivatie.
De Duitse landbouwminister Schmidt maakte melding hiervan in augustus, waarmee de Duitsers een vergelijkbare actie van het Schotse parlement volgden om “Schotland’s schone en groene status te beschermen”.
Belangrijke wetenschappers waaronder Prof. Carlo Leifert hebben hierop aangedrongen en gewaarschuwd voor potentieel gevaarlijke gezondheidsrisico’s, negatieve biodiversiteit en milieu consequenties van het verbouwen van genetisch gemodificeerde gewassen.
Peru heeft sinds 2011 voor een periode van 10 jaar GMO gewassen verboden.
Info over acties tegen Monsanto zie March against Monsanto
Rob Vellekoop, 21 september 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten