vrijdag 3 juli 2015

Aan schrijvers en journalisten (Dalai Lama / Dutch)

Schrijver en journalisten hebben een grote invloed op de samenleving. Daarbij komt zelfs als het leven kort is, het geschrevene eeuwenlang behouden blijft. Doordat in het boeddhisme de leer van de Boeddha, van Shantideva en andere grote meesters op schrift gesteld is, hebben we al zo lang de liefde, het mededogen en de altruïstische houding van de ontwaakte geest kunnen leren kennen, en kunnen we ze  nog bestuderen. Andere teksten hebben ongelukkig genoeg aan de oorsprong gelegen van groot lijden, omdat extreme ideologieën erdoor verspreid werden, zoals het fascisme en het communisme. Schrijvers hebben de macht om op een indirecte manier het geluk of het ongeluk van miljoenen mensen te beïnvloeden
Tegen journalisten zeg ik over het algemeen het volgende. In onze tijd, vooral in democratische landen, zijn hun macht over de opinie van mensen en hun verantwoordelijkheden enorm. Een van hun nuttigste taken is mijns inziens de leugen en de corruptie bestrijden. Bestudeer in detail, eerlijk en onbevooroordeeld het gedrag van staatshoofden, ministers en andere machtige personen. Toen het schandaal over het sexuele leven van president Clinton aan het licht gekomen was, heb ik het erg geapprecieerd dat de baas van het machtigste land ter wereld voor het gerecht kan worden gesleept zoals elke andere burger. Het is uitstekend dat journalisten een goede neus hebben en onderzoeken instellen naar de activiteiten van publieke personen, om duidelijk te maken of ze wel of niet het vertrouwen van de kiezers waard zijn. Maar het is belangrijk dat dat op een eerlijke manier gebeurt, zonder bedrog of partijdigheid. Je doel mag niet zijn om je eigen kamp te laten zegevieren, door de reputatie van een politieke vijand of tegenpartij te vernietigen.

Journalisten moeten ook de fundamentele menselijke kwaliteiten goed tot hun recht laten komen en bevorderen. Over het algemeen interesseren ze zich alleen voor de meest actuele onderwerpen, vooral als die verschrikkelijk zijn. Diep in hun hart beschouwen mensen moord als een onacceptabele en shockerend daad, die niet zou mogen plaatsvinden. Daarom is het, als het gebeurt, 'hot news' voor de kranten. Zo is het ook met corruptie en andere misdaden. Kinderen opvoeden, daarentegen, voor ouderen zorgen, of zieken verzorgen schijnen ons normaal gedrag dat niet in de krant hoeft te komen.
Het belangrijkste vervelende gevolg van die houding is, dat ze de samenleving in het algemeen en vooral jongeren er geleidelijk toe brengt moord, diefstal en andere gewelddaden als norm te beschouwen. We lopen de kans te gaan denken dat de menselijke natuur wreed is en dat er geen enkel middel is om te beletten dat dit tot uitdrukking komt. Wanneer we daar op een dag goed van overtuigd zijn, als er geen enkele hoop meer zijn voor de toekomst van de mensheid. We zullen zeggen: 'Als het toch onmogelijk is om menselijke kwaliteiten te ontwikkelen en vrede te bevorderen, waarom zouden we dan geen terrorist worden? Als anderen helpen toch tot niets dient, waarom zouden we dan niet onze interesse voor de rest van de wereld laten varen en alleen voor onszelf leven?"

Wanneer je journalist bent, ben je je dan bewust van dit probleem en neem je verantwoordelijkheid. Schrijf ook over wat anderen voor goeds doen, zelfs als je lezers of je toehoorders er niet dol op zijn.


Dalai Lama, Raadgevingen uit het hart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten