zondag 14 juni 2015

Mars in Brussel voor sluiting slachthuizen (Dutch / De Standaard)

Een driehonderdtal mensen trok zondag door de Brusselse binnenstad om de wreedheden aan de kaak te stellen die dieren moeten ondergaan in kwekerijen, in slachthuizen en op vissersboten.

'Steeds meer mensen eten vegetarisch of veganistisch. De overheid kan veel doen om hun signaal te versterken', zegt Benjamin Loison van dierenrechtenorganisatie BiteBack.
De wereldwijde Mars voor de Sluiting van Slachthuizen is dit jaar aan zijn vierde editie toe. Na Parijs, waar gisteren meer dan 1.500 mensen kwamen opdagen, Berlijn, Los Angeles, Sidney, Istanboel en Montreal, was vandaag ook Brussel aan de beurt. Volgens de organisatoren waren er meer dan 400 deelnemers, de politie hield het op 250.
Na toespraken aan het Centraal Station maakten de in het rood geklede actievoerders een lus langs de Kruidtuin en de Anspachlaan. Op verschillende plaatsen, zoals voor de McDonalds aan het Beursplein, werd een ‘die-in’ gehouden, waarbij alle deelnemers als dood op de grond gingen liggen om de vele dierlijke slachtoffers te herdenken.
63 miljard dieren
Volgens organisator BiteBack worden voor vlees, melk en eieren jaarlijks wereldwijd 63 miljard dieren gedood. Nog eens 1.000 miljard vissen worden gevangen en 80 miljard gekweekte vissen geslacht. 'We moeten dieren niet onnodig mishandelen of doden', zegt Benjamin Loisson, die stelt dat een evenwichtig vegetarisch of veganistisch dieet een volwaardig alternatief is.
'Als je weet dat je voor één kilo rood vlees tien kilo plantaardig voedsel nodig hebt, besef je ook wat een verspilling van grondstoffen vleesconsumptie met zich meebrengt. Bovendien is de vleesindustrie wereldwijd goed voor maar liefst 18 procent van de uitstoot van broeikasgassen, evenveel als de transportsector.'
De organisatie pleit voor een sluiting van de slachthuizen, maar beseft dat zo’n maatregel er niet meteen zit aan te komen. 'De overheid kan ondertussen al heel wat eerste stappen zetten, zoals de promotie van de bio-industrie en 100 procent plantaardige restaurants. Ook de kantines in overheidsgebouwen kunnen als hefboom dienen. Verder is bepaald voedsel vandaag te goedkoop. Boeren worden in een keurslijf van schaalvergroting gedwongen en de dieren en het milieu betalen de prijs', aldus nog Loison.

Bron:  http://www.standaard.be/cnt/dmf20150614_01730410

Geen opmerkingen:

Een reactie posten