dinsdag 6 januari 2015

Advocaat Van Den Bleeken: "Hij kan het niet begrijpen" [Dutch]

 2Frank Van Den Bleeken. ©AP
In zijn cel in de gevangenis van Turnhout telde Frank Van Den Bleeken ongeduldig de uren af. Tot gisteravond dat telefoontje kwam. "Mijn cliënt vraagt geen vrijlating", zegt advocaat Jos Van Der Velpen, na een gesprek met hem. "Hij heeft maar één ding gevraagd, en dat is euthanasie."
Advocaat Jos Van der Velpen. ©BELGA
Na bijna dertig jaar internering en jaren procederen ging de 51-jarige recidiverende zedendelinquent Frank Van Den Bleeken eindelijk krijgen wat hij wil: de dodelijke injectie. Tot hij gisteren plots te horen kreeg dat de arts in kwestie geen euthanasie wil toepassen. Volgens advocaat Jos Van der Velpen was Van Den Bleeken compleet verrast. "Hij had dit niet voelen aankomen. Het is nog te vroeg om het te begrijpen. Hij kan het niet begrijpen. Uiteraard moet hij de gewetensvrijheid van de arts respecteren. Als de arts in eer en geweten zegt 'ik doe het niet', dan ben je als patiënt verplicht om dat te aanvaarden, of je dat nu wilt of niet."

"Nooit overplaatsing gevraagd"

Hij vraagt geen vrijlating, hij heeft ook nooit een overplaatsing naar Nederland gevraagd. Hij heeft maar één ding gevraagd, en dat is euthanasie
Advocaat Jos Van der Velpen
Het nieuws over de demarche van minister van Justitie Koen Geens kreeg Van Den Bleeken naar verluidt vanmiddag via tv. "Best wel surrealistisch." Van der Velpen ontkent dat Van den Bleeken had gevraagd om een overplaatsing naar een gespecialiseerde instelling in Nederland. "Mijnheer Van Den Bleeken heeft in al die jaren nooit iets gevraagd. Hij vraagt geen vrijlating, hij heeft ook nooit een overplaatsing naar Nederland gevraagd. Hij heeft maar één ding gevraagd, en dat is euthanasie." 

"In het kader van het euthanasiedossier heeft men hem op een gegeven moment voorgesteld om naar Nederland te gaan. Omdat de dokters de zekerheid wilden hebben dat er geen therapeutische mogelijkheden meer zouden bestaan. Mijn cliënt is altijd constructief geweest en was dus bereid om naar Nederland te gaan. Maar goed, dat was dan op dat ogenblik voor de toenmalige minister niet mogelijk. Nu hoor ik dat minister Geens het blijkbaar wel voor elkaar denkt te krijgen. Ik hoop dat hij daarin slaagt."
Bron : http://www.demorgen.be/nieuws/advocaat-van-den-bleeken-hij-kan-het-niet-begrijpen-a2172918/
http://www.mensenrechten.be/
http://www.advocaat-vandervelpen.be/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten