vrijdag 5 september 2014

Antwerpen klaar voor vredesconferentie van wereldreligies [Dutch]

Van zondag tot en met dinsdag is Antwerpen het schouwtoneel van "Vrede is de Toekomst", een door de christelijke lekengemeenschap Sant'Egidio georganiseerde internationale bijeenkomst van religieuze leiders die elk jaar in een andere stad plaatsvindt. Er worden zowat 350 vertegenwoordigers van verschillende religies verwacht, naast 2.200 jongeren die aan de activiteiten deelnemen en nog eens enkele duizenden bezoekers.
De Scheldestad dankt de eer die haar te beurt valt aan haar kosmopolitische bevolkingssamenstelling en aan de honderdste verjaardag van Wereldoorlog I, toen Belgiƫ ondanks een neutraal statuut werd aangevallen. Daarnaast was WOI ook een van de eerste oorlogen die vooral burgerslachtoffers maakte, een evolutie waar Sant'Egidio niet over te spreken is. Maar veel meer dan een terugblik moet de conferentie perspectief op vrede bieden in de toekomst.

"Deze traditie is in 1986 gestart door paus Johannes Paulus II in Assisi en vervolgens voortgezet door Sant'Egidio. Het is de bedoeling om het beste van alle wereldgodsdiensten samen te brengen, want elk van hen draagt een engagement voor vrede in zich mee", zegt Antwerps bisschop Johan Bonny, die met zijn bisdom het evenement ondersteunt. "Jammer genoeg worden godsdiensten al te vaak meegesleurd in regionale conflicten, waarvan de gewone burgers het slachtoffer zijn."

Tijdens tientallen panelgesprekken zal onder meer gepraat worden over actuele thema's als de conflicten in Irak en Syriƫ, waarvan eveneens religieuze vertegenwoordigers aanwezig zullen zijn. "De boodschap moet zijn dat er geen solidariteit bestaat tussen godsdienst en geweld", aldus internationaal Sant'Egidio-voorzitter Marco Impagliazzo. "Vrede is echt de toekomst, maar dan moeten we met zijn allen samen wel nog veel meer doen dan vandaag al gebeurt".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten