donderdag 7 augustus 2014

Een ander geluid over Israël : Van Campenhout: "Als iedereen Israël zou erkennen, zou er veel sneller vrede zijn" [Dutch]

© belga.
"Ik sta honderd procent achter het bestaansrecht van Israël. Als iedereen dat zou doen, zou er veel sneller vrede zijn." Dat zei Antwerps schepen en waarnemend burgemeester Ludo Van Campenhout (N-VA) vanavond in een reactie op Radio 1 over een interview dat volgende week verschijnt in Joods Actueel.
Volgens het tijdschrift staat Van Campenhout "200 procent achter Israël". "Israël heeft alle recht om daar te zijn. Dat is een realiteit en als men die niet kan aanvaarden, zal er nooit écht vrede zijn", luidt het in Joods Actueel, en: "Hamas wil geen overleg en geen vrede met de joden." Opmerkelijke uitspraken voor een schepen van een stad met vele joodse en mosliminwoners.

"In Antwerpen zijn er ook incidenten van jodenhaat", reageerde Van Campenhout op Radio 1. "Maar dat gaat om geïsoleerde gevallen. Op de speelpleintjes in Antwerpen spelen hoofddoeken en keppeltjes netjes samen. Ik heb ook joodse vrienden en moslimvrienden. In Antwerpen leeft iedereen vreedzaam samen. Dat Antwerps model zou ook in Israël mogelijk moeten zijn."

Tweestatenoplossing
De schepen pleit ervoor het conflict niet te importeren. "Iedereen wil vrede in Gaza. Dan begrijp ik sommige haatreacties tegenover Israël op Facebook niet. Ik pleit voor een tweestatenoplossing. Dat kan op lange termijn leiden tot een duurzaam, welvarend en vreedzaam Palestina."

Van Campenhout noemt zichzelf een "vriend van de joodse gemeenschap, maar ook van de moslimgemeenschap". "Mijn moslimvrienden hebben geen problemen met het artikel in Joods Actueel. Ze zien dat het genuanceerd is", zegt hij. "Ik begrijp dat moslims sympathiseren met de Palestijnen, maar het moet vreedzaam blijven."

"Ik ben er al lang van overtuigd dat we in het westen te veel de kant kiezen van de Palestijnen. Dit conflict is begonnen met drie Israëlische jongeren die koelbloedig zijn omgebracht. Maar daar heb ik weinig over gelezen. De onwetendheid over de situatie in Israël is groot. Ik pleit voor het bestaansrecht van Israël maar ook dat Israël zou helpen aan een welvarende staat met een toekomst voor iedereen."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten